Artsenpraktijk Mussenburg
  • by:
  • December 16th, 2018
  • Category:

Vulvaire pijn


Pijn kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen zoals infecties, huidziekten, of soms een gezwel. Huidziekten die elders op het lichaam voorkomen, zoals psoriasis en eczemata, kunnen ook op de vulva verschijnen.

Vulvaire pijn

Pijn kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen zoals infecties, huidziekten, of soms een gezwel.


Niet alleen een infectie kan maar ook stress, of het gebruik van irriterende zeep of lotions kunnen pijn veroorzaken.
Huidziekten die elders op het lichaam voorkomen, zoals psoriasis en eczemata, kunnen ook op de vulva verschijnen. Als u iets abnormaals ziet op de vulva is het verstandig om naar een arts te gaan om dit te laten onderzoeken.

Dus niet alleen  een infectie kan maar ook stress, of het gebruik van irriterende zeep of lotions kunnen  pijn veroorzaken. Als er niets gevonden wordt kan dit heel frustrerend zijn omdat de pijnklachten hevig kunnen zijn.

Wat als er niets te zien is?

Er bestaat een vulvair vestibulitis syndroom genoemd. Hier is er sprake van plaatselijke pijn, bij de ingang van de vagina. Vrijen is dan heel pijnlijk of onmogelijk en zelfs tampons inbrengen lukt zelfs niet.

Vulvodynie of vaginale pijn is een aandoening waarbij je pijn of branderigheid hebt aan het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan (vulva). Hiertoe behoren de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de opening van de vagina. De pijn kan heel hevig zijn waardoor aanraking of spannende kledij niet meer verdragen wordt.  Het is een ingewikkelde aandoening die zowel lichamelijke, psychische, seksuele en echtelijke problemen kan geven.

Er zijn vaak goede en slechte dagen maar de pijn is nooit helemaal weg.

Hoe vaak komt het voor?

Tot 15% van de vrouwen zou op een bepaald moment in het leven langdurige pijn hebben of een brandend gevoel aan de uitwendige geslachtsorganen. Deze pijn houdt verschillende maanden aan.

Hoe kun je het herkennen?

Er zijn twee soorten vaginale pijn:
  • pijn bij het vrijen en pijn op een specifieke plaats, zeker bij aanraking. Soms wordt deze vorm veroorzaakt door gebruik van de anticonceptiepil of door terugkerende vaginale infecties.
  • continue pijn, niet enkel bij het vrijen. Deze pijn is moeilijk te lokaliseren en kan uitstralen naar de anus, de onderrug en de dijen. Vaak verergert de pijn naar de avond toe. Het zijn de zenuwen in het genitale gebied die de pijn veroorzaken.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Tijdens een gynaecologisch onderzoek gaat je arts na of hij de pijn in verband kan brengen met een specifieke plek. Hij zal ook nakijken of er geen andere ziekte is die de pijn kan veroorzaken, bijvoorbeeld een huidziekte ter hoogte van de geslachtsorganen. Een inwendig vaginaal onderzoek is meestal niet nodig.

Wat kun je zelf doen?

Crèmes en wasproducten vermijden. Krab of wrijf niet. Draag loszittende kleding, katoenen ondergoed, en gebruik zo min mogelijk inlegkruisjes en maandverbanden. Het genitale gebied mag je eenmaal per dag wassen met water zonder zeep. Je kunt de pijn verlichten met een huidolie (verkrijgbaar bij de apotheek) geschikt voor genitaal gebruik. Best geen ondergoed ’s nachts. Vrijen gaat gemakkelijker met wat glijmiddel.

Wat kan je arts doen?

Er bestaat geen wondermiddel tegen dit soort vaginale pijn en de genezing kan lang duren. De mogelijke behandelingen zijn afhankelijk van het type pijn. 

Bij pijn tijdens het vrijen op een specifieke plek: stopzetten of veranderen van anticonceptiepil, behandeling van de vaginale infectie en bekkenbodemspiertraining bij de kinesitherapeut. 

Omdat bij continue moeilijk te lokaliseren pijn, de pijn een andere oorzaak heeft, zullen voorgaande behandelingen niet volstaan. Je arts zal je pijnstillers voorschrijven. Soms helpt een verdovende crème of zalf tegen de pijn Je hebt het meeste baat bij het pijnstillende effect van bepaalde antidepressiva. Dit zijn medicijnen die de gevoeligheid van de zenuwen beïnvloeden en bijvoorbeeld ook gebruikt worden owv het pijnstillende effect. Soms worden gesprekken met een psycholoog aangeboden. Deze helpt mensen beter omgaan met chronische (pijn)klachten en zoekt naar manieren om prikkels of spanningen die de klachten erger maken te voorkomen of verminderen.

Het stellen van de juiste diagnose is van groot belang. Alleen al het feit dat je weet waar je aan toe bent geeft vaak opluchting.Deel deze pagina