Artsenpraktijk Mussenburg
  • by:
  • December 17th, 2018
  • Category:

Herpes genitalis


Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een infectie met herpes simplex virus (HSV-2). Er bestaan 2 types: herpes simplex virus type 1(HPV-1) & 2 (HPS-2).

Herpes genitalis

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een infectie met herpes simplex virus (HSV-2). Er bestaan 2 types: herpes simplex virus type 1(HPV-1) & 2 (HPS-2).


HSV-2 is de meest voorkomende oorzaak van herpes genitalis.
HSV-1 is vooral bekend als oorzaak van de zogenaamde ‘koortslip’. Het type 1 virus lijkt echter toenemend de oorzaak te zijn van herpes genitalis, doorgaans als gevolg als gevolg van contact tussen de mond en de geslachtsdelen.

Komt herpes genitalis vaak voor?

Ja, in de Benelux is ongeveer 15% van de volwassenen geïnfecteerd met HSV-2. Niet al deze personen last hebben van herpes. Meer dan de helft van deze geïnfecteerden heeft géén last van herpes. Herpes behoort tot de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa). Herpes genitalis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe wordt het overgebracht?

De overdracht gebeurt door lichamelijk, meestal seksueel, contact met een besmette partner. Deze partner is zelf meestal niet op de hoogte van het feit dat hij/zij een herpes- infectie heeft ter plaatse van de geslachtsdelen of de mond.

Wat zijn de klachten en verschijnselen van een herpes genitalis?

Dat hangt ervan af. Als het om een eerste contact met het herpesvirus gaat, dan kunnen er ernstige klachten bestaan. Vrouwen kunnen zéér veel pijn hebben bij het plassen. Deze pijn is soms zó ernstig, dat plassen zo lang mogelijk wordt uitgesteld.  Bij lichamelijk onderzoek worden in zo’n geval talrijke pijnlijke zweertjes gezien bij de schaamlippen en bij de ingang van de schede/vagina. Vaak is de afscheiding ook toegenomen. Bij een eerste infectie kunnen lymfklieren in de lies opgezwollen en pijnlijk zijn. Vrouwen kunnen zich er ook grieperig van voelen. Bij een herhaalde infectie zijn de klachten vaak minder erg. Er zijn minder zweertjes en ze liggen als een groepje bij elkaar. Herhaalde  aanvallen zijn vaak op ongeveer dezelfde plek.

Waardoor wordt een herpes-aanval uitgelokt?

Indien men verzwakt is zoals bij: 
  • stress en vermoeidheid 
  • zonlicht 
  • virusinfectie (zoals griep) 
  • menstruatie 
  • operaties (óók een vorm van ‘stress’)

Als ik een koortslip heb, kan ik dan óók nog herpes genitalis krijgen?

Jazeker, dat kan. Als u besmet raakt met herpes genitalis zijn de klachten soms minder erg. Dit komt omdat er een ‘gedeeltelijke’ bescherming is van het koortslip virus.

Hoe wordt de diagnose ‘herpes genitales’ gesteld?

Bij een eerste aanval (véél zweertjes/véél pijn) is de diagnose op basis van de huid bijna zeker te stellen. Met een wattenstaafje wordt ook wat vocht afgenomen van de zweertjes. Dat is pijnlijk maar duurt gelukkig maar kort. Het aantonen van het virus is het definitieve bewijs dat sprake is van herpes genitalis. Bij een herhaalde aanval is het beeld vaak niet zo duidelijk.

Hoe vaak komt de herpes- aanval terug (recidieven)?

Dat hangt af van het type HSV waarmee iemand is geïnfecteerd. HSV-2 infecties komen terug bij 90% in het eerste jaar na de eerste infectie, meestal na een aantal maanden. Bij een HSV-1 infectie komt de infectie minder vaak terug.

Wie kan herpes genitalis krijgen?

Iedereen die seksueel actief is. Vrouwen en personen met een verminderde afweer lopen méér risico.

Hoe wordt herpes genitalis behandeld?

Er bestaat géén echte behandeling voor herpes genitalis, maar de klachten kunnen wèl worden behandeld. Bij een eerste infectie is het daarom van groot belang dat er zo snel mogelijk wordt begonnen met het innemen van medicijnen. De klachten zullen dan snel minder worden. Medicijnen die vaak worden gegeven (meestal tabletten) zijn anti- virale middelen. Ook kan er crème, zoals zinkzalf worden voorgeschreven. Als er veel pijn is, kan een verdovende crème helpen.

Wat moet ik mijn partner vertellen als ik herpes heb?

Eerlijkheid duurt het langst. Als u een nieuwe partner heeft kunt u condooms gebruiken om besmetting te voorkomen. Als er sprake is van een al langer bestaande relatie is er een redelijk grote kans dat uw partner òòk met HSV is besmet. Bij onzekerheid kan er via de huisarts bloed geprikt worden op antistoffen.

Wat te doen als iemand die herpes heeft zwanger is?

Herpes genitalis tijdens de zwangerschap kan heel soms leiden tot miskraam of vroeggeboorte. De meeste besmette vrouwen krijgen gezonde baby’s. Het risico voor de baby is het grootst als er 4-6 weken voor de bevalling sprake is van een eerste infectie. Dan zal meestal voor een keizersnede worden gekozen. Bij herhaalde aanvallen is het risico klein. Een eerste aanval van herpes genitalis tijdens de zwangerschap wordt op dezelfde manier behandeld als bij niet zwangere vrouwen.

Hoe kan ik mijzelf beschermen tegen herpes genitalis?

Vermijd seksueel contact met iemand die zweertjes heeft ter plaatse van de lippen en/of de penis. Vaak is de partner al besmettelijk in de fase waarbij er nog geen zweertje is.Deel deze pagina