Artsenpraktijk Mussenburg
  • by:
  • December 14th, 2018
  • Category:

Vulvaire psoriasis


Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke huidaandoening...

Vulvaire psoriasis

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, die verspreid over het gehele lichaam kan voorkomen. Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan definitief genezen.


Psoriasis komt bij 2% van de mensen voor, vaak familiaal.
Er zijn verschillende typen psoriasis. De meest voorkomende vorm toont schilferende rode plekken op de ellenbogen en de knieën. Alle andere gebieden van de huid kunnen worden aangedaan inclusief de behaarde hoofdhuid. Bij sommige mensen zijn de nagels en/of de gewrichten aangedaan. Psoriasis kan ook in de huidplooien voorkomen (liezen, oksels, bilspleet, navel, plooi onder de borsten) en heet dan psoriasis inversa. De schilfering is in deze gebieden meestal afwezig. Psoriasis kan op de genitale huid voorkomen als onderdeel van psoriasis elders op de huid, maar bij sommige mensen komt psoriasis alleen in het genitale gebied voor.

Wat is de oorzaak van psoriasis?

Psoriasis wordt gekenmerkt door een versnelde celdeling in de opperhuid en door ontstekingsverschijnselen in de lederhuid. De precieze oorzaak is niet bekend, maar erfelijke aanleg is zeker belangrijk. Bij mensen met deze aanleg kunnen diverse factoren zoals:  beschadiging van de huid, infecties, geneesmiddelengebruik en psychologische stress psoriasis laten uitbreken. Psoriasis is niet besmettelijk. Het is niet gerelateerd aan hormonale veranderingen, dieet of enige vorm van allergie. Genitale psoriasis wordt niet veroorzaakt door een seksueel overdraagbare infectie.

Hoe voelt dat?

Het kan zijn dat er geen klachten zijn. Geringe jeuk kan optreden. Dit kan soms verergeren, vooral als het gebied wordt geïnfecteerd met een gist of bacterie. Scheurtjes en barstjes in de huid kunnen pijnlijk zijn. Het hebben  van genitale psoriasis kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven en seksuele gezondheid.

Hoe ziet het er uit?

Als psoriasis op de huid voorkomt dan toont het schilferende witte plekken. Vulvaire psoriasis ziet er uit als vochtige, zalmroze tot vuurrode plekken die meestal scherp begrensd zijn, geen droge schilfering. Het zit meestal op de buitenste schaamlippen en kan zich uitbreiden naar de liezen en de schaamheuvel. Soms barst de huid waarna een infectie van de huid kan optreden.

Hoe wordt het behandeld?

Psoriasis kan tijdelijk volledig verdwijnen, maar het kan ook steeds terugkomen en steeds weer behandeld moeten worden. Plaatselijke behandeling met corticosteroïd crèmes /zalven of een zalf die een vitamine D-afgeleide bevat, is vaak effectief. Soms wordt een corticosteroïd crème of zalf gecombineerd met een antischimmel of antibiotica component als er scheurtjes in de huid zijn. Het is verstandig om irriterende stoffen te mijden, zoals zeep, parfums en sprays… vettende zalven als vaseline of een barrière crème kunnen waardevol zijn. Geadviseerd wordt om loszittende kleding te dragen om wrijvingen de gebieden te verminderen. Daarnaast moet krabben of irritatie van de gebieden worden voorkomen, omdat dit de psoriasis verergert.Deel deze pagina