Artsenpraktijk Mussenburg
  • by:
  • December 18th, 2018
  • Category:

Vaginale afscheiding


Vaginale afscheiding of fluor vaginalis is een veel voorkomend probleem. De normale vaginale afscheiding bestaat uit allerlei bacteriën, waaronder de Lactobacillus, die lactaatzuur produceert.

Vaginale afscheiding (fluor vaginalis)

Vaginale afscheiding of fluor vaginalis is een veel voorkomend probleem. De normale vaginale afscheiding bestaat uit allerlei bacteriën, waaronder de Lactobacillus, die lactaatzuur produceert.


HSV-2 is de meest voorkomende oorzaak van herpes genitalis.
Hierdoor ontstaat in de vagina een 'zuur' milieu waarin normale bacteriën zich goed kunnen ontwikkelen en waarin bescherming wordt geboden tegen vreemde bacteriën. Ook schimmels (bijvoorbeeld candida) kunnen in lage aantallen in de vagina voorkomen zonder klachten te veroorzaken.

Wat is de oorzaak?

In de tijd rond de eisprong is er een normale toename van de hoeveelheid vaginale afscheiding. Dit wordt veroorzaakt door de veranderingen in de hormoonspiegels Gelijkaardig in de zwangerschap. Sommigen vinden dit vervelend.

Suikerziekte, gebruik van antibiotica/inlegkruisjes, slechte hygiëne of net teveel zeepgebruik, vochtige doekjes en infecties, zwangerschap kunnen deze normale vaginale zuurtegraad  verstoren.

Toegenomen vaginale afscheiding komt meestal van de baarmoederhals of de vagina en moet worden onderzocht op infecties. De meest voorkomende oorzaken van toegenomen vaginale afscheiding zijn schimmelinfectie (candida), bacteriële vaginose of Trichomonas.

Wat zijn de klachten?

Een schimmelinfectie geeft meestal de volgende klachten: toegenomen afscheiding, branderigheid bij plassen, vulvaire jeuk en pijn bij het vrijen. Karakteristiek is de brokkelig-witte (kwarkachtige) afscheiding, die niet stinkt. Een schimmelinfectie is geen seksueel overdraagbare aandoening en kan goed worden behandeld. Een candida infectie bij meisjes vóór de eerste menstruatie of bij vrouwen na de overgang is zeldzaam.

Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt door het voorkomen van overmatig veel normale bacteriën. Als een 'rotte-vis' lucht wordt waargenomen is dit meestal een bacteriële vaginose. Bacteriële vaginose is geen seksueel overdraagbare aandoening en wordt behandeld met antibiotica.

Trichomonas veroorzaakt jeuk of irritatie, met name bij plassen, en geelgroene afscheiding. Het is een seksueel overdraagbare aandoening, die wordt behandeld met antibiotica.

Er zijn ook een aantal andere soa’s die afscheiding kunnen geven, deze kunnen aan het licht komen in de afgenomen kweken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld bij het gewone gynaecologisch onderzoek . 
Soms wordt met behulp van een wattenstaafje wat afscheiding uit de vagina genomen en opgestuurd voor microscopisch onderzoek.

Welke behandeling is mogelijk?

Een normale afscheiding hoeft niet behandeld te worden. 
Wanneer de verandering in afscheiding komt door een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) moet soms ook uw (seksuele) partner worden onderzocht en mee behandeld. 
Veel wassen, vaginale douches en het gebruik van inlegkruisjes kunnen de vaginale afscheiding verergeren en/of in stand houden.Deel deze pagina