Artsenpraktijk Mussenburg
 • by:
 • February 11th, 2020
 • Category: algemeen nieuws

PRP - Platelet rich plasma


Platelet rich plasma = bloedplaatjes rijk plasma–therapie

PRP - Platelet rich plasma

PRP verkort de verschillende fazen van de natuurlijke wondgenezing. Het is een veilige methode, gekend sinds bijna 40 jaar.


Platelet rich plasma = bloedplaatjes rijk plasma–therapie

In 1980 startte men in de esthetische geneeskunde hiermee. In 2018 startte men in de gynaecologie. PRP is op dat gebied een veelbelovende , minimaal invasieve techniek, waarbij de vrouwen een verbetering ondervinden in de levenskwaliteit evenals een verbetering in het seksuele leven. Het heeft een korte down-time.

Bij het ouder worden verliezen de vezels (collageen )  hun hechtingskracht, waardoor deze hechting  lost en de huid krijgt verzakkingen, rimpels, verzwakt. Het verouderen zorgt dus voor steeds minder evenwicht  tussen de collageenproductie en degradatie(afbraak) :In de bloedplaatjes zit onder andere één van deze groeifactoren , nl het TGF …deze doet de productie van het pro-collageen verhogen….hetgeen de voorloper is van het collageen, waardoor er een versteviging van de huid komt.

 

Werking

PRP injectie in de diepe huid en net in de onderhuid zorgt ervoor dat de zachte weefsels verbeteren, stimuleert de fibroblasten, zorgt voor de aanbreng van nieuw collageen / nieuwe bloedvaten maar ook voor vetweefselformatie. Dus buiten een regeneratief aspect, ook de productie van een anti-inflammatoir effect en immuunmodulerend, hetgeen kan leiden tot een oplossing in de gynaecologische problemen.

Platelets =bloedplaatjes zijn de sleutelfiguren in het reparatiemechanisme van de harde en zachte weefsel. Ze voorzien in FGF , PDGF , TGF-beta   , EGF , VEGF en IGF…deze factoren komen tussen in de stamcelmigratie , differentiatie en proliferatie. Ze stimuleren ook de fibroblasten en endotheliale cellen om resp. een nieuwe extracellulaire matrix te maken en een nieuwe bloedvatvoorziening. Plasma bevat veel essentiële factoren voor de cellen om te overleven zoals voedingsstoffen, vitaminen , hormonen electrolyten en groeifactoren (IGF en HGF) en proteïnen. Deze eiwitten bevatten ook de vitale moleculen voor het coagulatieproces en voor de vorming van het fibrine-polymeer, hetgeen zorgt voor celmigratie en aanmaak van nieuw weefsel.

 

Indicatie voor PRP in de gynaecologie:

PRP alleen of in combinatie met de vaginale laser is een alternatieve niet-chirurgische methode voor dyspareunie (pijn bij het vrijen) en stressinkontinentie met minimale bijwerkingen, veilig en effectief.

PRP wordt ook gebruikt voor een  niet operatieve lichte, esthetische correctie van de  grote schaamlippen, alsook voor vulvovaginale atrofie. Het is géén filler.

 Ook bij blijvende last van een knipje (na bevalling) werd dit  reeds meermaals ingezet met vrij goede gevolgen in 75% van de vrouwen.(bron: IMCAS Parijs 2020)

Bij lichen sclerosus wordt het ook ingezet samen met de vulvaire lasertherapie

Voor de huid kan men het bij de vrouw ook gebruiken om rimpels op te vullen, donkere cirkels onder de ogen, de nasolabiale vouw .

 

PRP in combinatie met HA (hyaluronzuur)

Vaak wordt dit PRP in  combinatie gedaan met HA (hyaluronzuur) , hetgeen ook een natuurlijke component is van alle natuurlijke menselijke cellen.  HA komt  voornamelijk in de buitenste lagen van de huid voor . Het is een polysaccharide van het natuurlijke glycosaminoglycaantype. Het heeft een voedende functie naast een vochtinbrengende functie, het stimuleert ook de fibroblasten…dus het vermindert het verouderen van de huid...

Contra-indicaties zijn:

 • Borstvoeding en zwangerschap
 • Stollingsstoornissen (inname van bloedverdunners)
 • Systeemziekten
 • Gezwelziekten

 

Volgens de WHO zijn er ook algemene risico’s:

 

 • Hematoomvorming tgv het aanprikken van bloedvaten
 • Zelden toch een infectie
 • Zenuwletsels bij diepe behandelingen (zoals bij spier-en peesletsels in orthopedie)
 • Pijn thv de punctieplaats (bloedafname)
 • Massieve bloeding indien stollingsstoornissen

Meestal wordt er een schema gevolgd : maand 0 /maand 1/maand 3/maand 6  ( =4behandelingen). Er kan ook afgeweken worden van dit schema en een maandelijkse behandeling doen.

Voor de behandeling
Het is belangrijk dat één week voor de behandeling geen bloedverdunners of ontstekingsremmers meer worden ingenomen(bv. Voltaren, Aspirine, Apranax, Mobic,  Celebrex,...) en dat u de dag voor de behandeling voldoende drinkt.

Verloop
Een kleine hoeveelheid bloed (4ml) , afgenomen uit de arm, wordt gecentrifugeerd gedurende 5 minuten, hierdoor worden de verschillende bloedcomponenten gescheiden en kan men selectief de bloedplaatjes uit het eigen bloed selecteren.

Dit rijk aan bloedplaatjes-plasma wordt dan ingespoten op de te behandelen plaats.

In de eerste week na de behandeling mag men geen ontstekingsremmers innemen. Paracetamol mag wel ingenomen worden

Kostprijs
De behandeling kost 175 euro in totaal . Dat bedrag is volledig ten laste van de patiënt, vermits er geen tegemoetkoming is van de ziekteverzekering voor de PRP behandeling. Er is enkel een terugbetaling van de consultatie.Deel deze pagina